Блоги

05 Січня 2018
Московський шантаж Або За яких обствин Москва приєднає до себе так звані ЛДНР
Кремль показує, що повністю контролює ситуацію на Донбасі, а мир може бути встановлений на наступний день, як тільки Україна погодиться на російський план щодо миротворців

Зі свого боку Росія має намір домагатися від України вирішення низки політичних і економічних питань на переговорах Тристоронньої контактної групи в Міську.

Ключові для Москви питання - введення особливого статусу Донбасу за формулою Штайнмайера і амністія. В економічній сфері РФ буде лобіювати питання щодо зняття економічної блокади окупованих районів Луганської і Донецької областей.

У разі, якщо Україна і Захід не погоджуються, то Москва залишає за собою право контролю над проблемною ділянкою кордону, підкреслюючи таким чином нерозривність цих територій з РФ. Нагадаю, заступник міністра закордонних справ РФ Григорій Карасін заявив, що Росія ніколи не передасть миротворцям ООН контроль над кордоном з окупованим Донбасом.

Втім, водночас РФ демонструє бажання ніби повернути окуповані території назад Україні, щоб вийти з-під режиму економічних санкцій.

Так само, Росія грає на темі легітимізації так званих "Д/ЛНР". Зокрема, представники РФ заявляють, що Росія залишає питання визнання псевдореспублік за їхніми мешканцями.

З іншого боку, в Росії не відкидають того, що у випадку "референдуму" щодо приєднання "Д/ЛНР" до РФ, Москва заявить, що не може не рахуватися з думкою населення, яке усвідомлює, що може бути "вирізане українськими націоналістами". Тобто Росія ніби не визнає "республіки", але залишає за собою право включення їх до складу РФ.

У Москві вже встигли проанонсувати "вибори" ватажків бойовиків ОРДЛО. Директор Центру політичної кон'юнктури Олексій Чеснаков, якого вважають людиною наближеною до помічника президента РФ Владислава Суркова, заявив про можливість проведення виборів у самопроголошених "республіках". 

"2 листопада 2014 року там були вибори глав "республік" і вибори народних зборів - тобто "парламентів республік". 4 роки - термін їх повноважень, вони закінчуються. Їх діяльність ніяк не регулюється Мінськими угодами, тому можна очікувати, що ці вибори повинні пройти в строк, восени 2018 року", - сказав Чеснаков.

І хоча РФ не вигідно приєднувати псевдореспубліки, Москва показує, що альтернатива у неї завжди є, і нехай в Заходу і України болить голова, що вибере Путін з цих варіантів. 

Москва хоче тримати нас в постійній напрузі. Така тактика має сенс, коли йдеться про шантаж. Тому Україна має діяти аналогічно, показуючи, що в нас є два варіанти: або ми будуємо новий кордон по лінії розмежування, або розглядатимемо українську модальність введення миротворців. І тоді вже у Путіна болітиме голова щодо вирішення українського питання.

Нові досьє

Parimatch (Parimatch LLC)

Parimatch (ТОВ «Паріматч»)

Кацуба Олександр

Denis Gorbunenko

Горбуненко Денис Володимирович

Atayants Oleg Evgenyevich

Атаянц Олег Євгенович

Вадим Машуров. Все о карьере и бизнесе

Vadim Mashurov. All about career and business

Азовець Кирило Беркаль (Кірт): Війну з Росією ми ніколи не закінчимо, якщо не здобудемо у ній перемогу