Новини

20 Вересня 2018
Порошенко: На Заході чимало охочих зазирнути Путіну в душу чи...
Петро Порошенко, джерело фото: www.president.gov.ua

Петро Порошенко, джерело фото: www.president.gov.ua

Порошенко розповів, як Росія домагається зняття санкцій

Росія давно і послідовно домагається зруйнувати демократичний світовий порядок і в цьому контексті бореться за зняття санкцій через агресію проти України та гібридні атаки проти ЄС і США

Про це заявив під час звернення до Верховної Ради президент України Петро Порошенко, пише його прес-служба.

"Російська агресія заскочила Захід зненацька. Проігноровані були усі важливі сигнали: провокація на Тузлі, відверто агресивний виступ російського президента на Мюнхенському безпековому форумі 2007 року, де він, в принципі, всіх про все попереджував, і напад 2008 року Росії на Грузію, перша реакція на окупацію Криму виявилася напрочуд млявою та беззубою Та навіть тепер - після тисяч спричинених Росією жертв на Донбасі, після трагедії МН17, після Сирії, після Солсбері - на Заході чимало охочих зазирнути Путіну в душу чи... ще я не знаю, куди. І мені цікаво: а що ви там хочете побачити, панове? І так у всіх на очах Росія підтримує право- та лівопопулістські рухи, роздмухує євроскептицизм, втручається у вибори по всьому світу, втручається у референдуми, як це було в Нідерландах. У такий спосіб Кремль просуває свій альтернативний порядок денний, свої альтернативні цінності, сподіваючись на те, що Заходу дедалі складніше буде тримати єдину позицію щодо Москви", - сказав Порошенко.

Президент наголосив, що за підтримку цивілізованого світу Україна має боротися щодня.

"Глибоко помиляється той, хто думає, ніби російська агресія автоматично забезпечує нам автоматичну підтримку Заходу. Це не так. І за підтримку треба щоденно боротися. За ці 4,5 роки нам вдалося не просто створити та зберегти потужну трансатлантичну коаліцію на підтримку України, але значно розширити і зміцнити її. Принцип "нічого про Україну без України" став аксіомою міжнародної політики. Ніхто більше не заперечує нашу європейську ідентичність. Ми вчимося зовнішньополітичному прагматизму і знаходимо оптимальний для нас варіант продовження гри навіть у найскладніших партіях. Зокрема, такий підхід дав нам можливість вибудувати ефективні стосунки з новою американською адміністрацією. Чого варте лише рішення президента США надати Україні оборонне літальне озброєння. І це лише початок. Така співпраця буде продовжена. У вівторок Сенат США схвалив проект бюджету Пентагону на 2019-й рік, який передбачає 250 млн для безпекової допомоги Україні. Це - найкращий доказ того, що між Києвом і Вашингтоном існує дуже високий рівень довіри", - зазначив Порошенко.

Президент також пояснив, що недостатньо жорсткі санкції проти Росії за війну проти України компесує те, що санкції почали запроваджувати і за агресію проти інших країн.

"Дехто ображається, що санкції у зв'язку з анексією Криму та російську окупацію Донбасу виглядають м'якішими, ніж впроваджені у відповідь на втручання у вибори чи хімічну атаку в Солсбері. Неприємний осад, звичайно, є. Але з іншого боку, надзвичайно важливо, що санкції проти Москви тепер пов'язані не лише з Україною. Це означає, що приходить абсолютно тверезе розуміння, що Росія - не лише наша проблема, що вона є загрозою всього цивілізованого світу. Ми будемо послідовно протидіяти спробам послабити санкційний тиск на Росію. Тактичне завдання Кремля - зняття санкцій у січні наступного року під приводом нібито невиконання Україною Мінських домовленостей - ми це сценарій маємо зруйнувати. Майже переконаний, що зняття ми недопустимо. Однак знайте, що ризик пом'якшення є. Те, що Росія так наполегливо бореться із санкціями, свідчить про те, що вони ефективні. Рубль падає навіть при зростанні цін на нафту, російська влада вимушена підвищити пенсійний вік, пішла на підвищення ПДВ. Це і є ціна агресії", - сказав Порошенко.

За словами голови держави, Україна не має права дати Росії привід для звинувачень у невиконанні домовленостей для подальшого послаблення санкцій.

"Минулого року неприємною несподіванкою для Кремля став факт подовження українським парламентом закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окермих районах Донецької та Луганської областей. Своїм відповідальним голосуванням ви вибили козир із рук Путіна і росіянам тоді довелося істотно коригувати свою тактику. Тепер вони знову достали цю заїлоджену карту. Кремль і його посіпаки вкотре намагаються переконати європейську спільноту в неготовності української сторони продовжити дію закону. Це, на думку РФ, є нібито свідченням неспроможності України виконувати взяті на себе зобов'язання. Отже, мовляв, санкції у зв'язку з цим мають бути зняті. Було б злочинною помилкою дати Московії шанс звинуватити Україну в невиконанні угод і добитися послаблення санкційного тиску. Це точно не український сценарій", - зазначив президент.

Порошенко також наголосив, що ознакою прогресу у домовленостях буде запровадження на Донбасі миротворчої місії ООН.

"Наголошую, що має бути продемонстрований реальний прогрес у регулюванні, головним індикатором якого є узгодження параметрів розгортання на Донбасі миротворчої місії під егідою ООН. Про це я говоритиму наступного тижня під час візиту і виступу в Нью-Йорку Генеральній Ассамблеї ООН. Обов'язково на всій території України місія має бути розгорнута. Обов'язково з її виходом на українсько-російський кордон. Це дозволить створити умови для виконання частини мінських домовленостей включно з виводом російських військ із окупованої української території. Якщо цього не станеться, закон про особливий порядок місцевого самоврядування так і не запрацює. Вся відповідальність за зрив Мінського процесу точно має лягти на Росію", - підсумував Порошенко.

Нові досьє

Parimatch (Parimatch LLC)

Parimatch (ТОВ «Паріматч»)

Кацуба Олександр

Denis Gorbunenko

Горбуненко Денис Володимирович

Atayants Oleg Evgenyevich

Атаянц Олег Євгенович

Вадим Машуров. Все о карьере и бизнесе

Vadim Mashurov. All about career and business

Азовець Кирило Беркаль (Кірт): Війну з Росією ми ніколи не закінчимо, якщо не здобудемо у ній перемогу