Блоги

17 Жовтня 2024
Захід спинив звільнення Буданова. Які заслуги української розвідки помітили партнери?
У спецоперації під назвою «звільнити голову ГУР МО Кирила Буданова», куди втягнуті великі медіа-ресурси, ще не поставлена крапка. Очевидно лише те, що очільник української розвідки встояв перед тиском Банкової завдяки його авторитету на Заході

Звільнити Буданова президенту Зеленському наполегливо не рекомендували під час його останнього візиту до США. Ми це відчули, коли побажання від Білого дому та Пентагона щодо цієї відставки переказав Україні американський політолог Джейсон Джей Смарт. І цей голос був явно «проти» звільнення Буданова

Ще до великої війни розвідки США та європейських країн встановили з Будановим тісні зв’язки, які після вторгнення рф в Україну переросли в плідну співпрацю проти нашого ворога. І базуються вони не лише на досвіді та професіоналізмі голови ГУР МО та його підлеглих.

Західні спецслужби відзначають високу результативність спецоперацій нашої розвідки на ворожій території. Деякі з цих операцій мали спільний характер. Цього не можна забути чи викреслити з пам’яті українців. Це буде закарбовано в підручниках історії. Нагадаю лише про ці досягнення.  

Шкода, завдана нафтопереробної промисловості РФ

Українські безпілотники вже знищили до 15% нафтопереробних потужностей Росії, що завдає удару по основному джерелу надходжень до бюджету країни-агресора. Для розуміння масштабів: із 40 млн тонн палива, виробленого в Росії, близько 10% експортувалося за кордон, що приносило Росії приблизно $400 млн щомісяця. Це еквівалент виготовлення близько 90 новітніх танків "Прорив". Завдяки ударам ГУР МО, ринок палива для Росії значно скоротився, а разом з цим зменшуються можливості країни-агресора фінансувати власну війну.

У квітні 2024 року експорт російської нафти та нафтопродуктів впав до рівня, який спостерігався наприкінці минулого року, що також підтверджується даними Міжнародного енергетичного агентства. Наприклад, у квітні доходи Росії від нафти склали $17,2 млрд, що на $1,2 млрд менше, ніж у березні.

Експорт нафтопродуктів за 8 місяців 2024 року в росії скоротився на 9,3%, до 88 млн т. Цьому у значній мірі посприяли атаки українських БПЛА на російські нафтопереробні заводи, що відбувалися протягом року.

Якщо порівняти вартість українських дронів, які завдають ударів по нафтопереробних заводах Росії, з вартістю збитків, то виграє саме Україна. Ударні безпілотники коштують кілька мільйонів гривень, тоді як збитки для Росії вимірюються сотнями мільйонів доларів. Весь світ спостерігає, як українські дрони пробивають російську ППО, демонструючи неспроможність агресора забезпечити безпеку своїх об'єктів.

Серед цілей українських безпілотників у 2024 році:

  • Туапсинський НПЗ – один із найбільших заводів "Роснафти";
  • Лукойл-Волгограднафтопереробка – ключовий НПЗ півдня Росії;
  • Рязанський НПЗ – найбільший в Росії, який втратив 70% своїх потужностей.

Ремонти цих заводів обійдуться Росії в сотні мільйонів доларів. І це — лише початок. Коли кількість втрат перевищить 30%, Кремль не зможе відновити нафтопереробку.

Критичні втрати в російському повітряному флоті

Лютий 2024 року став катастрофічним для російської авіації. Завдяки ефективній роботі Повітряних Сил України та ГУР МО було збито 13 російських літаків на суму понад $1 млрд. Це більш ніж половина всього обсягу, який Росія змогла виробити впродовж 2023 року.

Зокрема, знищено:

- 10 фронтових бомбардувальників Су-34;

- 2 винищувачі Су-35;

- літак-розвідник А-50У.

Знищення бойових літаків Росії є критично важливим для ЗСУ, оскільки саме Су-34 та Су-35 використовуються для точних обстрілів наших позицій керованими авіабомбами (КАБ). Збиття цих літаків рятує українські війська від потужних авіаударів.

Росія не встигає відновлювати втрати. У 2023 році виробництво Су-34 скоротилося з 10 до 6 літаків, Су-57 — з 6 до 4. А враховуючи, що українські військові лише за минулий рік збили 45 літаків, темпи знищення перевищують темпи виробництва в 1,9 рази.

Морський флот Росії: відчутні втрати

Ситуація в Чорному морі теж погіршилася для російських військових. Українська розвідка разом з ВМС знищили вже 14 російських кораблів різних класів, орієнтовною вартістю близько $1,7 млрд. Це не лише військові перемоги, але й економічні успіхи, адже знищення кораблів дозволяє Україні розширити морські коридори для експорту, особливо зерна.

Відсутність російських кораблів гарантує безпечне проходження наших вантажів через Чорне море. За підтримки ГУР МО Україна зуміла вивезти понад 18 млн тонн зерна лише за другу половину 2023 року. А завдяки новому зерновому коридору з серпня по грудень минулого року пройшли 200 суден, що транспортували 12 млн тонн вантажів.

Досягнення ГУР МО у 2024 році

Лише за 2024 рік ГУР МО продемонструвало величезні досягнення:

- вражено 18 суден агресора у Чорному морі;

- збито літак А-50У, який коштував Кремлю мільйони;

- проведено понад 100 кіберспецоперацій проти російських ресурсів.

Резюмуючи цифри втрат для економіки та оборони росії, завдані роботою наших розвідників з початку повномасштабної війни, можемо говорити про те, що ефективність роботи Кирила Буданова та його команди не підлягає сумніву. Росії важко оговтуватися від дій наших дронів, керованих ГУР МО, ще й через те, що західні санкції не дозволяють швидко ремонтувати нафтозаводи, судна, відновлювати повітряний флот – росія не має запчастин, мікросхем, необхідних для ремонтів. І витрачає на обхід санкцій втричі більше, що суттєво виснажує бюджет рф. Це все працює на нашу перемогу.

На цьому тлі звільнення Кирила Буданова – стратегічна помилка, яка суттєво послабить наші позиції у цій війні. Воно зруйнує заплановані з партнерами спецоперації, і ми відкотимось назад, поки новий очільник завойовуватиме авторитет та довіру Заходу. Ми не маємо на це часу. Ворог неодмінно використає цю паузу в рокіровках. Наслідки можуть бути фатальними.  

Нові досьє

Подоляк Михайло. ДОСЬЄ

Шуфрич Нестор. 10 фактів із життя

Ігнатенко Олександр

Argentem Creek Partners

Argentem Creek Partners

Руденко Евгений

Parimatch (Parimatch LLC)

Parimatch (ТОВ «Паріматч»)

Кацуба Олександр

Denis Gorbunenko