Блоги

23 Березня 2020
Громадян України, які прибувають з інфікованих коронавірусом країн не відправляють на карантин
Тисячі українців, які останніми днями прилетіли в Україну з Італії та Польщі, не відправляють на обов’язковий 14-денний карантин. Це свідчить про високий ризик поширення коронавірусу в Україні та неготовність держави ефективно протистояти пандемії

Напередодні карантину за кордоном на постійній основі перебували близько 5 мільйонів українців – так званих «заробітчан». Звертаю увагу на той факт, що за останні дві доби в Україну повернулися тисячі співвітчизників, і жоден з них не був поміщений на обов’язковий двотижневий карантин. Водночас, ніхто не може дати гарантію, що серед них відсутні інфіковані коронавірусом особи.

Крім того, зазначу, що в Україні відсутня система, яка б відслідковувала пересування громадян і, в разі появи симптомів захворювання, оперативно могла б їх ізолювати та зупинити поширення епідемії

17 березня, до міжнародного аеропорту «Бориспіль» прибули 38 рейсів з-за кордону з українськими громадянами. За даними Міністерства закордонних справ, станом на 10.00 19 березня, в Україну спеціальними авіарейсами з-за кордону повернулися понад 16 тисяч громадян. Найбільша кількість українців прибула з Єгипту – 14 475 осіб.

Ці люди фактично не проходили перевірку – їм поміряли температуру і відпустили за умови проходження режиму самоізоляції. Тобто, контроль за проникненням вірусу в Україну, фактично відсутній. 

Наприклад, в Ізраїлі, якщо людина прилітає з уражених коронавірусом країн, в неї, по-перше, беруть підписку про те, що вона ознайомлена з умовами проходження самоізоляції, а по-друге – ставиться на контроль банківська картка та SIM-картка. Якщо людина ухиляється від маршруту чи порушує режим самоізоляції, її спочатку попереджають про це повідомленням, а при повторному порушенні, настає кримінальна відповідальність.  

В Україні, на жаль, відсутня система, яка б дозволяла відслідковувати подальше перебування людей, які повернулися з країн Європи. Більшість нині підтверджених випадків інфікування коронавірусом – це українці, які повернулися з Польщі та Італії. Країн, уражених смертоносною інфекцією.

20 березня п'ять українських спеціальних потягів вивезли українців із Польщі в Україну. Потяги вирушили  із Перемишля, зупинилися у Львові. Як повідомляє  Радіо Свобода, людям лише поміряли температуру, але не ізолювали. Більше того, евакуйованих із зараженої коронавірусом Польщі можна було зустріти у центрі Львова, де вони гуляли і пили каву. 

Нагадаю, 16 лютого депутати Шклівської селищної ради (Львівська область) ухвалили рішення, яким не дозволили заселити в непрофільний санаторно-курортний лікувальний центр “Шкло” осіб, які мали прибути в Україну з Китаю.

З огляду на цю ситуацію,  не розумію, навіщо взагалі влада відправляла на карантин десятки людей, евакуйованих наприкінці лютого з китайського міста Ухань. 

Чому нинішні тисячі українців не були поміщені на карантин, як це зробили з людьми, яких повернули з Уханя? В чому різниця між українцями, які повернулися з Італії та з Китаю? Навіщо тоді взагалі був потрібен «цирк» у Нових Санжарах із використанням важкої бронетехніки і примусовим карантином на два тижні? Хто стояв за сценарієм і для чого владі та правоохоронній системі була потрібна ця ситуація? Чому українське суспільство так само бурхливо не відреагувало на прибуття літака з Італії, а людей з Китаю три доби возили країною, не знаючи, куди їх помістити на карантин? 

Усі ці факти викликають великий сумнів щодо готовності України до зовнішніх викликів – боротьби з глобальною пандемією коронавірусу. 

P.S. 

В Луганській області керівництво обласної військово-цивільної адміністрації ( голова Луганської ОВЦА-Гайдай С.) визначило заклад для обсервації людей, які контактували з хворими на коронавірус. Ним став санаторій-профілакторій «Привілля». Він може розмістити одночасно 70 людей, але нині там немає ані тепла, ані світла, ані води.

Нові досьє

Parimatch (Parimatch LLC)

Parimatch (ТОВ «Паріматч»)

Кацуба Олександр

Denis Gorbunenko

Горбуненко Денис Володимирович

Atayants Oleg Evgenyevich

Атаянц Олег Євгенович

Вадим Машуров. Все о карьере и бизнесе

Vadim Mashurov. All about career and business

Азовець Кирило Беркаль (Кірт): Війну з Росією ми ніколи не закінчимо, якщо не здобудемо у ній перемогу