Блоги

17 Лютого 2018
Для чого Порошенко телефонував Путіну?
Телефонна розмова Порошенка і Путіна свідчить про існування певних домовленостей і компромісів щодо місії ООН на Донбасі. Те, що співрозмовники говорили про обмін військовополоненими, більше схоже на прикриття.

Вочевидь, у переговорному форматі Волкер–Сурков були досягнуті домовленості щодо миротворців, які вирішили закріпити безпосередньо на державному рівні Україна – Росія. Адже без згоди Києва і Москви введення миротворців неможливе.

Порошенко і Путін обговорювали модальність введення місії ООН, згідно з російським сценарієм, і, відповідно, виконання Україною політичної частини "Мінська-2". Тобто поетапне введення миротворців – спочатку місія розташовується на лінії розмежування, потім амністія бойовиків, проведення виборів і надання особливого статусу ОРДЛО. Після чого місія розширюється.

Розмова Порошенка і Путіна відбулася після заяв Держдепу США, що Росія не виконує Мінські домовленості. Путін вирішив перехопити ініціативу і дав пас Україні, поговоривши з Порошенком, показуючи, що РФ ніби виконує угоди.

Примітно, що Росія однією з вимог уведення миротворців на Донбас висуває присутність у місії представників країн – сателітів РФ. Однак Україну такий варіант не може влаштовувати.

Зокрема, мова йде про Білорусь і Казахстан. Наше суспільство готують до того, що щодо миротворців потрібен компроміс. Зокрема, участі у них країн, які є на орбіті Росії.

Тому не випадково, що напередодні розмови президентів України і Росії заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука заявив, що потрібно шукати компроміси в моменті проведення миротворчої операції та присутності в місії ООН представників країн-сателітів РФ–Білорусі.

Утім, країни, які називаються в переліку, не мають великого досвіду проведення миротворчих операцій. Білорусь брала участь лише раз– у Лівані. Та й то "контингент" налічував аж п'ять осіб.

На мою думку, спроба Заходу заспокоїти нас присутністю в місії представників Швеції теж не витримує критики. Чисельність армії Швеції становить 13 тис. осіб. У кращому випадку в місії ООН буде близько сотні шведів. І вони не зможуть уплинути на місію, в якій будуть присутні країни – сателіти Росії. Це прикриття відсутності в місії ООН представників країн НАТО. Окрім того, недостатня кількість миротворців, які можуть бути введені на Донбас.

Уже прозвучали заяви екс-глави НАТО Расмуссена, що країни Європи і навіть третього світу не можуть зібрати необхідної кількості миротворців для операції на Донбасі – приблизно 20 тис. військових. Сьогодні найбільший контингент – 10 тис. миротворців– розташований на ділянці 80 км у Лівані. Тоді як неконтрольована ділянка українсько-російського кордону становить приблизно 400 км.

Є велика ймовірність, що в Радбезі ООН проголосують за резолюцію щодо миротворців у російському варіанті. У такому разі обстріли можуть бути припиненими. Але не більше. Реалізується абхазький сценарій Суркова. Введення місії за лінією розмежування– де-факто визнання псевдореспублік, які політично будуть після виборів інтегровані в політичне поле України для дестабілізації нашої держави.

Нові досьє

Parimatch (Parimatch LLC)

Parimatch (ТОВ «Паріматч»)

Кацуба Олександр

Denis Gorbunenko

Горбуненко Денис Володимирович

Atayants Oleg Evgenyevich

Атаянц Олег Євгенович

Вадим Машуров. Все о карьере и бизнесе

Vadim Mashurov. All about career and business

Азовець Кирило Беркаль (Кірт): Війну з Росією ми ніколи не закінчимо, якщо не здобудемо у ній перемогу