Блоги

21 Лютого 2022
Український Мюнхен-2022
Вперше за останні 14 років (після подій Грузії у 2008-му) на Мюнхенській конференції з безпеки не було стільки прискіпливої уваги лише до одного питання. Цього разу - до намагання Москви розв’язати широкомасштабну війну проти України. А точніше - проти західної цивілізації, у якій Україна є її форпостом на кордоні із Росією

До речі, саме про війну цивілізацій, виступаючи на українському ланчі, організованому Ялтинською Європейською Стратегією (YES) та Фондом Віктора Пінчука у Мюнхені, добре сказав заступник Генсекретаря НАТО Мірче Джоане: “Те, що ми спостерігаємо сьогодні це - новий конфлікт між двома думками про спосіб організації людського суспільства - відкритий, демократичний шлях і другий шлях - закритий”.  

Мене тішить, що Захід сприймає Україну саме як частину європейської цивілізації. Попри високий рівень корупції, нереформовані суди і СБУ etc. Це означає, що ми все ж таки - не наодинці із Путіним. Щоправда, що робити із останнім Мюнхенська конференція відповідей не дала. Екс-міністр оборони США генерал Джеймс Меттіс на згаданому вже українському ланчі порівняв господаря Кремля із героєм Достоєвського. “Страхіття оточили Росію. Путін поділяє людей на тих, хто кориться йому, і ті, кого він вважає своїми ворогами. Інших варіантів для нього не існує.

Утім, поки що не залишається незрозумілим: хто або що завадить Путіну піти у широкомасштабний наступ на Україну. Ті, хто виступав у Мюнхені, переконані: господаря Кремля зупинять санкції. Але, як сказала

історикиня та постійна авторка The Atlantic Енн Епплбаум, навіть Путін нині не усвідомлює, яку надвисоку ціну він заплатить за війну з Україною.

Президент Російської Федерації сьогодні грає роль політичного гопника, для якого правила не писані. І розуміє він лише одну мову - мову кулака і зброї. Девід Петреус, колишній директор ЦРУ, зізнався, що не знає, про що думає Путін, але певен, що українці будуть боротися. В захваті від наших військових, які протистоять росіянам, і міністр закордонних справ Королівства Данія Йеппе Кофод. У захваті учасники конференції були і від виступу Володимира Зеленського.

Утім, мені б хотілося, щоб Україна максимально скористалася ось цим коридором можливостей, який нині відкривається для нас (про що ще раз засвідчила 58-ма Мюнхенська конференція). А це значить, що ми не на словах, а на ділі маємо стати частиною європейської цивілізації. Для цього Зеленський не повинен щоразу питати, що Захід зробив для України, а й відповідати на просте запитання - що робить Україна, аби бути повноправним членом західного світу.  

 

Нові досьє

Parimatch (Parimatch LLC)

Parimatch (ТОВ «Паріматч»)

Кацуба Олександр

Denis Gorbunenko

Горбуненко Денис Володимирович

Atayants Oleg Evgenyevich

Атаянц Олег Євгенович

Вадим Машуров. Все о карьере и бизнесе

Vadim Mashurov. All about career and business

Азовець Кирило Беркаль (Кірт): Війну з Росією ми ніколи не закінчимо, якщо не здобудемо у ній перемогу