Блоги

21 Февраля 2022
Український Мюнхен-2022
Вперше за останні 14 років (після подій Грузії у 2008-му) на Мюнхенській конференції з безпеки не було стільки прискіпливої уваги лише до одного питання. Цього разу - до намагання Москви розв’язати широкомасштабну війну проти України. А точніше - проти західної цивілізації, у якій Україна є її форпостом на кордоні із Росією

До речі, саме про війну цивілізацій, виступаючи на українському ланчі, організованому Ялтинською Європейською Стратегією (YES) та Фондом Віктора Пінчука у Мюнхені, добре сказав заступник Генсекретаря НАТО Мірче Джоане: “Те, що ми спостерігаємо сьогодні це - новий конфлікт між двома думками про спосіб організації людського суспільства - відкритий, демократичний шлях і другий шлях - закритий”.  

Мене тішить, що Захід сприймає Україну саме як частину європейської цивілізації. Попри високий рівень корупції, нереформовані суди і СБУ etc. Це означає, що ми все ж таки - не наодинці із Путіним. Щоправда, що робити із останнім Мюнхенська конференція відповідей не дала. Екс-міністр оборони США генерал Джеймс Меттіс на згаданому вже українському ланчі порівняв господаря Кремля із героєм Достоєвського. “Страхіття оточили Росію. Путін поділяє людей на тих, хто кориться йому, і ті, кого він вважає своїми ворогами. Інших варіантів для нього не існує.

Утім, поки що не залишається незрозумілим: хто або що завадить Путіну піти у широкомасштабний наступ на Україну. Ті, хто виступав у Мюнхені, переконані: господаря Кремля зупинять санкції. Але, як сказала

історикиня та постійна авторка The Atlantic Енн Епплбаум, навіть Путін нині не усвідомлює, яку надвисоку ціну він заплатить за війну з Україною.

Президент Російської Федерації сьогодні грає роль політичного гопника, для якого правила не писані. І розуміє він лише одну мову - мову кулака і зброї. Девід Петреус, колишній директор ЦРУ, зізнався, що не знає, про що думає Путін, але певен, що українці будуть боротися. В захваті від наших військових, які протистоять росіянам, і міністр закордонних справ Королівства Данія Йеппе Кофод. У захваті учасники конференції були і від виступу Володимира Зеленського.

Утім, мені б хотілося, щоб Україна максимально скористалася ось цим коридором можливостей, який нині відкривається для нас (про що ще раз засвідчила 58-ма Мюнхенська конференція). А це значить, що ми не на словах, а на ділі маємо стати частиною європейської цивілізації. Для цього Зеленський не повинен щоразу питати, що Захід зробив для України, а й відповідати на просте запитання - що робить Україна, аби бути повноправним членом західного світу.  

 

!-- discarded //-->

Новые досье

Parimatch („Parimatch“ LLP)

Parimatch (ООО "Париматч")

Кацуба Александр

Denys Horbunenko

Горбуненко Денис Владимирович

Atayants Oleg Evgenyevich

Атаянц Олег Евгеньевич

Вадим Машуров. Все о карьере и бизнесе

Вадим Машуров. Все о карьере и бизнесе

Азовец Кирилл Беркаль (Кирт): Войну с Россией мы никогда не закончим, если не одержим в ней победу