Блоги

19 Березня 2020
У бюджеті та Пенсійному фонді немає коштів для виплати пенсінерам тисячі Зеленського
Ідея президента Володимира Зеленського виплатити пенсіонерам разову виплату 1000 гривень на період карантину – типовий популізм, оскільки у держбюджеті та Пенсійному фонді, немає достатніх коштів для цього

Нагадаю, 17 березня президент Володимир Зеленський заявив, що на період карантину літні люди, пенсія яких нижча 5 тисяч гривень, отримають надбавку в розмірі 1000 гривень. На  мою думку, це гарне рішення, для допомоги найменш захищеним верствам населення і демонстрації турботи уряду про літніх людей.

Утім, з огляду на величезну кількість пенсіонерів, у бюджеті відсутня достатня кількість коштів для виплати такої надбавки.

В Україні сьогодні офіційно зареєстровані близько 11 мільйонів пенсіонерів. З них лише 1 мільйон отримують пенсію понад 5 тисяч – це не більше 12% від загального числа. 

Тобто, за логікою Зеленського, надбавку 1000 гривень повинні отримати близько 10 мільйонів пенсіонерів. Це створює додаткове навантаження на Пенсійний фонд у розмірі 10 мільярдів гривень і збільшення витрат на 27%. 

Варто зауважити, що бюджет Пенсійного фонду на 33% фінансується за рахунок коштів держбюджету. За прогнозами, пік епідемії коронавірусу триватиме 3 місяці, тож для виплати такої надбавки, на держбюджет ляже навантаження у розмірі близько 30 мільярдів гривень. І ось тут виникає питання – де взяти ці кошти?

Президент запропонував компенсувати ці виплати за рахунок залучених коштів міжнародних інвесторів, передусім – Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Кабінет міністрів планує надіслати МВФ листа з проханням про фінансову допомогу для подолання наслідків епідемії коронавірусу. Водночас, агентство Bloomberg зазначило, що через зміну уряду, переговори України і МВФ щодо нового кредиту можуть затягнутися на місяці.

Раніше в НБУ заявили, що Україна завершує роботу над вимогами МВФ для початку нової кредитної програми. Фонд планував погодити нову програму допомоги для України у лютому-березні. 

Але я песимістично оцінюю надання Україні найближчим часом нових траншів фіндопомоги. Позиція МВФ щодо України, досить жорстка і безкомпромісна. Найголовніша вимога – ухвалення Верховною Радою закону про продаж землі. Однак наразі ухвалення цього документа відкладено через коронавірус і надання Україні нових коштів, так само “зависло у повітрі”. 

Діра в держбюджеті сягає 20 мільярдів гривень, з яких 13 мільярдів – недорахування через непрофесійну роботу державної митниці та її голови Максима Нефьодова. Тож виплачувати надбавку пенсіонерам у 1000 гривень, просто немає з чого. А заяви президента про це – елемент політичного популізму.

Змінюються уряди, “мутують віруси”, а та “тисяча” в українському політикумі залишається незмінною ще з часів Юлії Тимошенко. І сьогодні вона перейшла у спадок до пана Зеленського. 

Нові досьє

Parimatch (Parimatch LLC)

Parimatch (ТОВ «Паріматч»)

Кацуба Олександр

Denis Gorbunenko

Горбуненко Денис Володимирович

Atayants Oleg Evgenyevich

Атаянц Олег Євгенович

Вадим Машуров. Все о карьере и бизнесе

Vadim Mashurov. All about career and business

Азовець Кирило Беркаль (Кірт): Війну з Росією ми ніколи не закінчимо, якщо не здобудемо у ній перемогу