Блоги

08 Січня 2019
Про тренувальні табори для російських добровольців або Навіщо українська розвідка запускає фейки
Днями українські ЗМІ із посиланням на Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомили, що у так званих "Л-ДНР" розгорнули тренувальні табори в очікуванні російських "добровольців"

"Передбачається забезпечити чергову ротацію особового складу окремих передових підрозділів за рахунок "добровольців" - громадян Росії, які мають досвід військової служби та участі у бойових діях.

У зв'язку з цим у тилових районах російсько-окупаційних військ на окупованих територіях Донецької і Луганської областей розгорнуто пункти прийому і обладнано польові табори для підготовки "російських добровольців" під час спеціалізованих курсів за специфічними військово-облікованими спеціальностями (артилеристи, навідники-оператори бойових машин, снайпери тощо)", - йшлося у повідомленні. 

Варто зазначити, що інформація прес-служби ГУР МОУ щодо розгортання пунктів прийому і обладнання таборів для проведення чергової ротації бойовиків не відповідає дійсності. Пункти прийому і польові табори для підготовки "російських добровольців" на території окупованих районів Луганської і Донецької областей розгорнуті ще в період 2014-2015 років. Наразі немає потреби у розгортанні додаткових польових таборів і пунктів прийому.

Свого часу аналітичний відділ ГІ "Права Справа" повідомляв, що у 2015 році поблизу с. Бугаївка було створено навчальний військовий центр бойовиків. Координати полігону: 48°2522»N (48.422702) довгота 38°5360»E (38.89998). За останній рік на полігоні були проведені інженерні роботи з облаштування навчального центру. Зокрема побудовані нові КПП, вишки (48.406708, 38.882554) та нещодавно побудували цілі для стрільби з танків.

Російські куратори, які відповідають за проведення навчань і здійснюють загальне керівництво військовими підрозділами бойовиків, на момент проведення навчань розквартировані на базі профілакторію АТ "Алчевський металургійний комбінат" (48.456260, 38.905752). 

Примітно, що прес-служба Організації з безпеки і співробітництва в Європі періодично повідомляє про проведення навчань бойовиків поблизу с.Бугаївка і концентрацію важкої бронетехніки та артилерії в цьому районі.

Крім того, місцевими джерелами аналітичного відділу ГІ "Права справа", постійно повідомляється про передислокацію живої сили і техніки бойовиків з міста Луганськ в район проведення навчань-полігон поблизу н. п. Круглик і с. Мирне Лутугинського району Луганської області.

30 грудня 2018 року міні-апарат БПЛА СММ в чергове зафіксував 22 танки (десять Т-72 і дванадцять Т-64) на полігоні біля селища Круглик і 19 танків (вісім T-72 й одинадцять Т-64) на полігоні неподалік від н. п. Мирне.

Примітно, що інформація прес-служби ГУР МОУ про чергову ротацію особового складу передових підрозділів бойовиків за рахунок "російських добровольців" і розгортання тренувальних таборів з’явилася після заяви керівника так званого "Союзу добровольців Донбасу" Олександра Бородая щодо готовності "Союзу" надіслати на окупований Донбас як мінімум дві БТГ російських "добровольців". 

Сама заява Бородая мала виключно медійний характер і не відповідала реальному стану речей.

Показово, що наприкінці листопада 2018 року ГУР МОУ вже повідомляло про те, що в ОРДЛО окупанти розгорнули мобільні пункти і відібрані ними люди їдуть в військові табори, але на території Ростовської області РФ, де протягом 1,5-2 місяців проходять інтенсивну військову підготовку (вогневу, тактико-спеціальну, розвідувально-диверсійну).

Утім, що ще 16.08.2016 року аналітичний відділ ГІ "Права Справа" оприлюднив інформацію, що на території Ростовської області РФ створено і функціонують вербувальні пункти і тренувальні бази, в яких бойовики самопроголошених "республік" і так звані "добровольці" проходять спеціальну підготовку.

За інформацією аналітичного відділу ГІ "Права справа", тренувальна база розташована на території бази відпочинку "Полюс" за адресою: Ростов-на-Дону, вул. Лівобережна, 94/119. Полігон, на якому "курсанти" проходять військовий вишкіл, знаходиться поблизу села Персіановський Ростовської області.

Крім того, центри підготовки диверсійних груп бойовиків знаходяться в Пскові, Таганрозі, м. Шахти Ростовської області, селі Молькіно Краснодарського краю і в Московській області.

Аналітичний відділ ГІ "Права Справа" залишає за собою право на громадський контроль за інформаційною діяльністю прес-служби ГУР МО України.

Нові досьє

Parimatch (Parimatch LLC)

Parimatch (ТОВ «Паріматч»)

Кацуба Олександр

Denis Gorbunenko

Горбуненко Денис Володимирович

Atayants Oleg Evgenyevich

Атаянц Олег Євгенович

Вадим Машуров. Все о карьере и бизнесе

Vadim Mashurov. All about career and business

Азовець Кирило Беркаль (Кірт): Війну з Росією ми ніколи не закінчимо, якщо не здобудемо у ній перемогу