Блоги

20 Сентября 2024
Звільнення Буданова загрожує нацбезпеці
Соцмережами прокотилася хвиля неприємних чуток – про можливе звільнення голови Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова.

Без перебільшення можу сказати, що його відсторонення стане величезною помилкою, адже багато в чому завдяки Буданову – його досвіду, професіоналізму, особистому прикладу та міжнародним зв’язкам – ГУР став справжньою гордістю України, структурою, яка відіграла одну з ключових ролей – як на початку війни, так і під час її переломних моментів.

Останні звільнення представників уряду та державних компаній сколихнули справжню бурю, і, мабуть, комусь кортить у цій мутній водичці провести ще кілька кадрових рокирувань. Але Кирило Буданов – точно не найкращий кандидат на виліт. В його діяльності немає помітних помилок або прорахунків. Навпаки: ГУР наразі є однією з найрезультативніших оборонних структур, яка діє на багатьох фронтах, причому часом – далеко за межами України. І звільнення Буданова, коли очолюване ним відомство перебуває на піку своєї форми та можливостей – це вистріл у ногу.

Якщо подивитися на досягнення ГУР, особливо, в останні два роки, то розвідники можуть сміливо записати у свій актив кілька десятків успішних операцій, спрямованих на послаблення потенціалу російських сил. Це охоплює як традиційні операції на полі бою, так і стратегічне планування. І відображає підхід Буданова до ведення сучасної війни. На його думку, найкраща стратегія для досягнення мети – це не лише підвищувати власний потенціал, але й планомірно шкодити ворогу на різних фронтах. Звідси – удари по військовій промисловості росії, критичних цілях та аеродромах, диверсії та кібератаки.

Справжньою легендою стали дрони ГУР, наприклад, надводний безпілотник Magura-V5, що став рекордсменом за кількістю уражень російських військових кораблів. Дії в акваторії Чорного моря під час цієї війни увійдуть у підручники історії як найбільш успішні та дошкульні для ворога. Морські надводні дрони розвідників фактично змінили баланс сил на користь України. І тут мають значення не лише сентименти росіян щодо їхніх бойових кораблів. Завдяки прицільним ударам російський чорноморський флот втратив мобільність і перестав бути ключовим елементом у стратегії економічної блокади України.

Крім того, саме дрони ГУР відкрили «сезон бавовни» на російських нафтопереробних заводах, завдаючи значних ударів по критичних об’єктах на території Росії. Ці операції є частиною більш масштабної стратегії перенесення бойових дій на територію РФ, на чому також постійно наголошує Кирило Буданов. Завдяки своїм діям воєнна розвідка не тільки ослаблює ворога, але й змушує його розосереджувати зусилля, що значно послаблює його здатність до організованої оборони.

Попри високі ризики, воєнна розвідка здійснила кілька успішних висадок на окупований Крим для зондування слабких місць в обороні противника. Такі операції виконують найбільш підготовлені спецпідрозділи ГУР, демонструючи високий рівень майстерності та професіоналізму. Одним з таких завдань було знищення військових об'єктів РФ на території півострова, що істотно послабило оборонні можливості противника.

Важлива частина роботи Головного управління розвідки – обмін полоненими. Не в останню чергу завдяки особистим контактам Кирила Буданова, який зумів налагодити дипломатичні зв’язки з міжнародними партнерами, ГУР вдалося здійснити 55 обмінів. Відео повернення наших захисників викликає такі сильні емоції, що недооцінювати цю частину діяльності ГУР складно. Вірю, що рано чи пізно вдасться повернути усіх військових та цивільних, яких росіяни насильно утримують у своїх катівнях.

Окремо хотів би зупинитися на ІТ-технологіях, які використовує воєнна розвідка для ураження критичних цілей у росії. Нагадаю, тільки року ГУР здійснило кілька масштабних кібероперацій, що паралізували ключові військові об’єкти РФ. Це включає атаки на сервери Міністерства оборони РФ, збої в програмі управління російськими дронами та припинення діяльності російського розробника ядерних боєприпасів.

Кібератаки ГУР також спрямовані на російські вебресурси, що підтримують або забезпечують ведення війни. Атаки на російські інформаційні системи показують зростання технологічного потенціалу української воєнної розвідки, що перетворює ГУР на сучасну спецслужбу з прозахідним ухилом.

Ще один вагомий індикатор глобального впливу ГУР – неофіційне залучення спецпризначенців української розвідки до операцій в Африці та на Близькому Сході, де вони протистоять російським угрупованням бойовиків. Українська розвідка демонструє рівень операцій, раніше доступний тільки ізраїльському «МОССАД».

Це не тільки зміцнює позиції України на міжнародній арені, але й свідчить про зростання статусу українських спецслужб серед іноземних партнерів. Українська розвідка стає глобальним гравцем, а нелінійна стратегія Буданова щодо послаблення ворога будь-якими доступними методами демонструє високу адаптивність та інноваційний підхід до ведення війни.

Знищення вагнерівців у Судані, ліквідація ворогів на їхній території, знищення виробництва дронів у Сирії, успішні прильоти дронів та кібератаки – це лише ті операції української воєнної розвідки, про які відомо. Про деякі з подвигів наших розвідників ми, можливо, не дізнаємося ніколи. І якщо скоро у російських військовослужбовців почнуть вибухати мобільні телефони або крадені мікрохвильовки – ГУР, звісно, до цього причетний не буде. Їхня діяльність мовчазна, зате результати – вельми красномовні.

Отже, цілком очевидно, що Головне управління розвідки України під керівництвом Кирила Буданова відіграє критично важливу роль у системі національної безпеки та оборони під час війни. Успішні операції ГУР упродовж 2023-2024 років свідчать про високу ефективність цієї служби, а здатність Буданова впроваджувати сучасні технології та стратегічне планування робить його незамінним лідером розвідки. І збереження Кирила Буданова на посаді керівника ГУР є запорукою подальших успіхів української воєнної розвідки в боротьбі за національні інтереси.

 

!-- discarded //-->