Блоги

06 Апреля 2020
Підвищення цін на товари першої необхідності є економічним мародерством в умовах надзвичайної ситуації
Закриття через карантин ринків та невеликих магазинів, які торгують продуктами і товарами першої необхідності, сильно вдарило по малому і середньому бізнесу

Натомість, підвищення цін на товари мережами супер- та гіпермаркетів є спекуляціями через втрату конкурентів і економічним мародерством в умовах надзвичайної ситуації. 

25 березня Кабінет міністрів доручив Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства провести моніторинг цін на товари соціального призначення, зокрема продукти першої необхідності. Це рішення покликане не допустити цінових спекуляцій на період карантину. Працівники відомства мають кожні два дні перевіряти ціни у супер- та гіпермаркетах на товари першої необхідності: так званий “борщовий набір”, борошно, цукор і т.і.

Водночас, звертаю увагу на той факт, що це рішення абсолютно не виконується на практиці.

Одна з найбільших в Україні торговельних мереж АТБ заявила про те, що вона в односторонньому порядку підвищує ціни на товари продовольчої групи в середньому на 10-30%. Натомість, уряд не реагує на подібні дії. Прокуратура, Національна поліція та інші правоохоронні органи, повинні жорстко відреагувати на ці порушення та присікти усі факти подібного економічного мародерства в умовах надзвичайної ситуації.

Ще однією вірогідною причиною умисного підвищення цін великими торговельними мережами, є той факт, що після запровадження карантину, в Україні закрилися більшість ринків, яток, МАФів та дрібних магазинів. Це, з одного боку, вдарило по малому і середньому бізнесу, а з іншого – усунуло цінових конкурентів супермаркетів та гіпермаркетів.

Фактично йдеться про монополізацію бізнесу, тобто витіснення певного прошарку рітейлерів і зосередження усіх фінансових потоків в одних контрольованих руках. 

Пояснення керівництва АТБ, що ціни піднімають вимушено через зростання цін постачальників і подорожчання імпорту, не витримують критики. На світових ринках знижується ціна на нафту, тож повинен дешевшати бензин і транспортування товарів першої необхідності. Однак в Україні цього, чомусь, не відбувається. Антимонопольний комітет повинен відреагувати на підвищення цін мережею АТБ, а також на те, чому в Україні не відбулося зниження цін на паливо на тлі відповідних тенденцій на світовому ринку.

Крім того, варто звернути увагу на ще один факт, що дозволяє говорити про корупційну складову в умовах жорсткого карантину.

Після рішення Кабміну про закриття усіх торговельно-розважальних центрів, продовжує працювати мережа гіпермаркетів “Епіцентр”, власник якої заявив про те, що готовий надавати 1% від прибутку на боротьбу з коронавірусом. Це фактично виглядає як елемент політичної і фінансової корупції. Закон має бути один для всіх, без виключення – як для власників малого та середнього бізнесу у вигляді яток і невеличких магазинів, так і для власників великих мереж. Наразі ж, ситуація з роботою мережі гіпермаркетів “Епіцентр”, взагалі ставить під сумнів легітимність рішень нашого уряду.

Наразі Антимонопольний комітет України почав розслідування, щоб виявити винуватців різкого стрибка цін у роздрібних мережах з початку карантину. Також АМКУ пообіцяв покарати штрафом до 10% від річного обороту ті аптеки, які необґрунтовано збільшили ціни на лікарські засоби та предмети гігієни.

Тэги

Снегирев
!-- discarded //-->

Новые досье

Parimatch („Parimatch“ LLP)

Parimatch (ООО "Париматч")

Кацуба Александр

Denys Horbunenko

Горбуненко Денис Владимирович

Atayants Oleg Evgenyevich

Атаянц Олег Евгеньевич

Вадим Машуров. Все о карьере и бизнесе

Вадим Машуров. Все о карьере и бизнесе

Азовец Кирилл Беркаль (Кирт): Войну с Россией мы никогда не закончим, если не одержим в ней победу