Блоги

23 Січня 2020
Про посольство України в Султанаті Оман або При Пороху такого не було
Днями міністерство закордонних справ України і Офіс Президента отримали журналістські і депутатські запити стосовно мети та організаторів поїздки Президента України в Оман, на які буде надано відповіді

«Що стосується поїздки в Оман, очевидно, що міністерство закордонних справ до цього процесу залучене – наше посольство, яке знаходиться там, надавало і надає організаційне сприяння цьому візиту»,- заявив під час брифінгу  міністр закордонних справ Вадим Пристайко.  

Міністерство залучене, посольство надає сприяння.

Візьму на себе сміливість пояснити читачам і самому пану міністру деякі аспекти дипломатичних відносин між Україною і Оманом. Справа утім, що в Омані немає посольства України, яке б за версією міністра закордонних справ Пристайко надавало сприяння в організації візиту президента Зеленського.

Трохи історії.19 травня 1992 року було підписане спільне Комюніке про встановлення дипломатичних відносин між Україною і Султанатом Оман. Згідно тексту цього документу, відносини між Україною і Султанатом  Оман  будуватимуться  на принципах мирного співіснування, взаємної поваги суверенітету обох країн, невтручання у внутрішні справи, рівності і взаємної вигоди у відповідності до положень Статуту ООН. Варто зазначити, що дипломатичні відносини з боку України представляє Посольство України в Саудівській Аравії, а з боку Султанату Оман – Посольство Оману в Німеччині (було – в Росії). У жовтні 2015 року Послом України в Султанаті Оман за сумісництвом призначено В. Вахрушева. 

До речі, останній офіційний візит українських можновладців до Султанату Оману датується лютим 2010 року. Цікаво, що це був візит міністра закордонних справ України... Петра Порошенка.

Нагадаю, 7 листопада 2009 року Радою співробітництва арабських держав Перської затоки було розпочате  антидемпінгове розслідування стосовно імпорту української металопродукції. Під час офіційного візиту в Султанат Оман Порошенко звернувся до влади цієї країни із проханням не підтримувати це розслідування. У відповідь офіційні представники Султанату запевнили, що це рішення не спрямоване проти України, і Оман не буде вдаватися до будь-яких обмежувальних заходів щодо металопродукції українського виробництва. Ситуацію щодо антидемпінгового розслідування тоді вдалося врегулювати. Примітно, що наразі саме металопродукція займає значний відсоток в номенклатурі українського експорту в Султанат Оман.

Щодо посольства України в  Султанаті Оман. Міністру закордонних справ України Пристайко цікаво буде дізнатися, що в Султанаті є Почесне Консульство України у м. Маскат. Межі консульського округу: Султанат Оман. Почесний консул України у Султанаті Оман - місцевий бізнесмен Хані Джумаан Ашур Раджаб. Адреса Почесного Консульства: Sultanate of Oman, Muscat, P.O.Box 3484, Ruwi P.C.112. Веб-сайт: http://mfa.gov.ua/ua/about-mfa/abroad/honorary-consul. Показово, що веб-сайт Почесного косульства  України наразі не працює.  

Веб - сайт Почесного Консульства не працює, але «посольство, яке знаходиться там, надає організаційне сприяння». З гіркою іронією згадалася крилата фраза, яка вже стала мемом: «При Пороху такого не було!»

А тим часом експерти вже говорять про кризу комунікації та що наслідком подібних помилок стає криза довіри, яка руйнує навіть лави «ядерного електорату» Зеленського.

Нові досьє

Parimatch (Parimatch LLC)

Parimatch (ТОВ «Паріматч»)

Кацуба Олександр

Denis Gorbunenko

Горбуненко Денис Володимирович

Atayants Oleg Evgenyevich

Атаянц Олег Євгенович

Вадим Машуров. Все о карьере и бизнесе

Vadim Mashurov. All about career and business

Азовець Кирило Беркаль (Кірт): Війну з Росією ми ніколи не закінчимо, якщо не здобудемо у ній перемогу