Новини

22 Грудня 2017
"Нафтогаз" виграв арбітраж проти Газпрому щодо поставок газу
Фото: informator.news

Фото: informator.news

"Нафтогаз" виграв Стокгольмський арбітраж

Державна компанія "Нафтогаз України" заявила, що виграла Стокгольмський арбітраж проти "Газпрому" за контрактом щодо поставок газу по всіх спірних питаннях.

Про це повідомили в компанії після отримання в п'ятницю остаточного рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма, передає "Інтерфакс-Україна".

Так, арбітраж повністю відхилив вимоги "Газпрому" за матеріальним становищем "бери або плати" на $ 56 млрд в 2012-2017 роках. Відзначається, що ця частина спору була найбільшою за грошовими вимогами сторін.

Крім того, "Нафтогаз" домігся скорочення майбутніх обов'язкових річних обсягів більш ніж в 10 разів відповідно до своїх потреб в імпорті. Додамо, що з урахуванням того, що перша редакція контракту передбачала річний обсяг покупки НАКом 52 млрд куб. м газу, в рішенні арбітражу цей поріг знижено до 5 млрд куб. м газу.

Стокгольмський арбітраж також знизив ціну газу для Нафтогазу в другому кварталі 2014 року на 27,4%.

Нафтогаз також вимагає від Газпрому до $16 млрд в арбітражі по транзитному контракту і очікує рішення 28 лютого 2018 року.

Як повідомлялося, "Нафтогаз" і "Газпром" в червні 2014 року ініціювали арбітраж щодо перегляду та виконання контракту на купівлю-продаж природного газу, а 31 травня 2017 року одержали окреме рішення трибуналу.

Зокрема, Стокгольмський трибунал повністю відхилив вимогу "Газпрому" про стягнення з НАК засобів на підставі положенні "бери або плати" і визнав це положення недійсним з дати укладення контракту.

Крім того, повністю була скасована заборона на реекспорт Україною газу.

Арбітраж також визнав вимогу "Нафтогазу" про перегляд контрактної ціни з урахуванням ринкових умов, зобов'язавши сторони шляхом переговорів визначити формулу ціни на газ, яка повинна застосовуватися до поставок, починаючи з 27 квітня 2014 року, а також обсяг газу, який постачатиметься. За даними НАК, формула ціни буде кардинально переглянута, вона повинна залежати не від цін на нафтопродукти (газойль і мазут - Ред.), а від ціни газу на ринку. Досягти угоди за формулою і обсягами сторони так і не змогли, тому остаточне рішення затверджено судом самостійно.

Голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв показав інфографіку про те, що виграла Україна у арбітражі.

 

Нові досьє

Parimatch (Parimatch LLC)

Parimatch (ТОВ «Паріматч»)

Кацуба Олександр

Denis Gorbunenko

Горбуненко Денис Володимирович

Atayants Oleg Evgenyevich

Атаянц Олег Євгенович

Вадим Машуров. Все о карьере и бизнесе

Vadim Mashurov. All about career and business

Азовець Кирило Беркаль (Кірт): Війну з Росією ми ніколи не закінчимо, якщо не здобудемо у ній перемогу