Блоги

06 Грудня 2017
"Справа Саакашвілі" - початок кінця для Порошенка
Звинувачення, що висунули в Україні Міхеілу Саакашвілі, можуть завершити політичну кар'єру не тільки екс-президента Грузії, але і Петра Порошенка.

Обшук у квартирі, показове затримання спецназівцями і висунення Міхеілу Саакашвілі обвинувачень прокуратурою залишили більше питань, ніж відповідей. З одного боку, екс-президента Грузії звинувачують у сприянні організованим злочинним угрупуванням в Україні на гроші олігарха Сергія Курченка, який утік до Росії. З іншого, - його вина ще має бути доведена. Намагаючись нейтралізувати Саакашвілі вже зараз, президент Порошенко і його команда погіршують, перш за все, своє власне становище.

Навіщо олігархові Курченку революція в Україні?

Генеральна прокуратура України (ГПУ) стверджує, що акції протесту Міхеіла Саакашвілі фінансував один з найближчих соратників Віктора Януковича - Сергій Курченко. "Молодоолігарх", як його називають на батьківщині, перебуває зараз в Росії. Він нібито передав екс-президенту Грузії через його найближчого соратника Северіона Дангадзе до 500 тисяч доларів США. Свої звинувачення ГПУ підкріплює записами телефонних розмов, автентичність яких слідчим ще належить підтвердити в суді.

Чи міг Міхеіл Саакашвілі брати гроші у Сергія Курченка? Звичайно, цього виключати не можна. Міхо - не олігарх, останні півтора року офіційно ніде не працює. А на організацію протестів потрібні кошти. Не можна виключати і того, що Курченко, зацікавлений в збереженні свого бізнес-впливу в Україні, міг дати Саакашвілі гроші на революцію.

Але чи не простіше було "молодоолігархові" "повирішувати" усі свої питання через нинішню владу? Свого часу так зробили колишні соратники Януковича, які залишилися в Україні - Рінат Ахметов, Борис Колесніков, Сергій Льовочкін, Юрій Бойко.

Тому головне питання у всій цій історії: навіщо Сергію Курченку було ставити на Міхеіла Саакашвілі? Останній навіть в разі революції не зміг би потрапити ні до Верховної Ради, ні у крісло президента України. Які гарантії політик міг дати олігархові-втікачу? Жодних.

Єдине чітке пояснення: через Сергія Курченка Росія намагалася організувати акції протесту в Україні. Якщо це так, то це пояснює можливу логіку його дій. Але ще раз повторюся: версія буде мати право на життя тільки у тому випадку, якщо в суді буде доведена автентичність аудіозаписів, публічно продемонстрованих генеральною прокуратурою.

Саакашвілі для Порошенка, як Тимошенко для Януковича

У 2010 році, у перші дні після перемоги на президентських виборах, один з найближчих соратників Віктора Ющенка порадив Януковичу не чіпати Тимошенко. Мовляв, для нього це закінчиться дуже погано. Кивнувши головою на знак згоди, Віктор Федорович зробив все по-своєму. Юля потрапила в СІЗО, а потім - в колонію.

Схоже, цю помилку вирішив повторити і Петро Порошенко. Запросивши Саакашвілі в Україну, пізніше він з ним посварився. Позбавивши цього літа Міхо українського громадянства, Петро Олексійович переступив межу. Кожен наступний крок українського президента лише заганяє ситуацію в глухий кут.

Боротьба української влади з Міхеілом Саакашвілі навряд чи закінчиться тюремним терміном для екс-президента Грузії або ж його депортацією. Завдяки нинішній українській владі Міхо сформувався як опозиційний політик, який з умовного "ядерного реактора" перетворився на умовну "ядерну зброю". Оточення Порошенка сподівалося, що Саакашвілі стане "вітриною реформ" Петра Олексійовича. Однак в результаті вийшла інша вітрина - недалекоглядної, корумпованої і жадібної влади.

Саакашвілі може стати "трунарем" президентства Петра Порошенка. Колишній глава Грузії як ніхто інший знає, як працює державна машина України. Більше того, звинувачення ГПУ змушують його перейти до активних дій. І мова не тільки про акції протесту, але і про боротьбу проти Порошенка на міжнародній арені. Перш за все, у США, які з подивом спостерігають, що відбувається сьогодні в Україні навколо Національного антикорупційного бюро. Словом, "ядерну зброю" активовано. Не зрозуміло лише, до яких наслідків це може призвести.

Чи буде в Україні третій Майдан?

Після того, як прихильники Саакашвілі силою звільнили його з-під варти СБУ, Міхеіл Ніколозович закликав генпрокурора Юрія Луценка та голову СБУ Василя Грицака подати у відставку, пригрозивши владі новим Майданом.

При цьому навряд чи українці будуть масово виходити на вулиці на підтримку Саакашвілі. Майдан в Україні не збирається на захист тих чи інших політиків. Він збирається, коли люди відчувають обмеження своєї свободи і більше не довіряють владі - корумпованій, загрузлій у "розпилі" державних грошей, дріб'язковій.

Боротьба із Саакашвілі - гра української влади з вогнем. Заявивши, що політика фінансував Сергій Курченко, генпрокуратура буде вимушена доводити вину Міхо. Від того, чи вдасться їй це, залежить політичне майбутнє не тільки екс-президента Грузії, але і Петра Порошенка.

Deutche Welle

Нові досьє

Parimatch (Parimatch LLC)

Parimatch (ТОВ «Паріматч»)

Кацуба Олександр

Denis Gorbunenko

Горбуненко Денис Володимирович

Atayants Oleg Evgenyevich

Атаянц Олег Євгенович

Вадим Машуров. Все о карьере и бизнесе

Vadim Mashurov. All about career and business

Азовець Кирило Беркаль (Кірт): Війну з Росією ми ніколи не закінчимо, якщо не здобудемо у ній перемогу