Блоги

03 Лютого 2019
"Права справа": Контрафактна горілка з території самопроголошених "республік" реалізується на територію України
1 лютого прес-центр штабу ООС повідомив, що правоохоронцями було викрито злочинну схему протиправного виготовлення та подальшої реалізації на території різних областей України, а також переміщення за сприяння на даний час не встановлених осіб через лінію розмежування фальсифікованих алкогольних виробів.

Крім того повідомляється, що в ході проведення санкціонованих обшуків складських приміщень в м. Бахмут та м. Краматорськ Донецької області, було вилучено обладнання( (лінію по розливу та упакуванню фальсифікованих алкогольних виробів) та товарно-матеріальних цінностей на суму близько $ 1 млн.

Варто зауважити, що тема виробництва, реалізації та переміщення через лінію розмежування фальсифікованих алкогольних виробів і "кришування" цих трафіків співробітниками спеціальних служб України далеко не нова. 

У 2016 році СБУ в ході проведення планової операції, яка за дивним збігом обставин співпала з аналогічною операцією спецслужб бойовиків, було припинено діяльність підпільного виробництва спирту на лінії розмежування зони АТО в смт. Новотроїцьке Волноваського району Донецької області. У свою чергу представниками управління Служби безпеки України в Луганській області розкрито чотири підпільні цехи з виробництва неякісної горілки, проведені перевірки торгових майданчиків області.

Свого часу, аналітичний відділ ГІ "Права Справа" повідомляв, що Луганський лікеро-горілчаний завод "Луга-Нова", у порівнянні з 2014 роком, збільшив у шість разів випуск власної продукції. Наразі підприємство випускає більше 1 мільйона пляшок алкоголю, а в довоєнний період випускало до 200 тисяч пляшок.

Горілка, яку випускає "Луга-Нова", виготовлена відповідно до ДСТУ (Державні Стандарти України).

Разом з тим, гeндиpeктop "Тaтcпиpтпpoм" (РФ) Іpeк Міннaхмeтoв, розповідаючи про збільшення у рази екcпopту горілки, називав Дoнбac у якості oднoгo з пріоритетних напрямків пocтaчання пpoдукції. За підсумками 2015 року "Татспиртпром" став найбільшим виробником горілки в Російській Федерації і продовжував утримувати лідерство в 2016 році. У 2018 році компанія "Татспиртпром" на 13% збільшила обсяг продукції, що поставляється на експорт у порівнянні з 2017 роком. Всього за підсумками 2018 року компанія виробила 3,85 млн. декалітрів спирту і 8,8 млн. декалітрів горілки, що на 3% більше обсягів 2017 року. Виробництво іншої алкогольної продукції (крім горілки) збільшилася на 7% в порівнянні з 2017 роком і склало 974,5 тис. декалітрів.

Згідно дaних митної cтaтистики РФ, oбсяги екcпopту пивa з Рoccіі в Укpaіну збільшилися у 3,3 paзи - з 1,86 млн дo 6,06 млн дaл.

Збільшення пocтaвoк відбулося нeзважаючи нa ембapгo, яке Укpaїнa ввeлa в січні 2016 року. За оцінками експертів це стало можливим за рахунок пocтaвoк на територію самопроголошених "ДНР" і "ЛНР". 

Наведені факти збільшення обсягів реалізації лікеро-горілчаної продукції і пива російських виробників на територіях тимчасово окупованих районів Луганської і Донецької областей дають підстави казати про фактичне витіснення ними продукції місцевого виробника лікеро-горілчаної продукції. 

Можемо констатувати, що для "Луга-Нова" втрачений сегмент так званого "внутрішнього ринку", компенсується за рахунок реалізації контрафактної продукції на території України.

ГІ "Права Справа" звертається до правоохоронних органів і спеціальних служб України з вимогою перевірити інформацію щодо можливого постачання з території самопроголошених "республік" на територію України лікеро-горілчаної продукції під маркою відомих українських виробників.

Нові досьє

Parimatch (Parimatch LLC)

Parimatch (ТОВ «Паріматч»)

Кацуба Олександр

Denis Gorbunenko

Горбуненко Денис Володимирович

Atayants Oleg Evgenyevich

Атаянц Олег Євгенович

Вадим Машуров. Все о карьере и бизнесе

Vadim Mashurov. All about career and business

Азовець Кирило Беркаль (Кірт): Війну з Росією ми ніколи не закінчимо, якщо не здобудемо у ній перемогу